Flygsjuksköterskor

Gustav och Frida är flygsjuksköterskor i Umeå på halvtid. Foto: Klas Sjöberg.

 

Vi har en arbetsmiljö som många drömmer om. Vi spenderar nämligen en del av vår arbetsdag ovan molnen som flygsjuksköterskor på Svenskt ambulansflyg.

Vi båda motiveras av utveckling och trivs i yrken som ger stor frihet. Vi är sjuksköterskor i grunden med en vidareutbildning inom anestesi. Frida har dessutom vidareutbildning inom intensivvård och ambulans. Vi jobbar halvtid på flyget och kombinerar den andra halvan på andra avdelningar. Frida på intensivvårdsavdelningen och Gustav på operationsavdelningen.

Jobbet som anestesisjuksköterska kan beskrivas som "den instängda friheten". Du är instängd på en operationssal, eller i ett flygplan, men har inom de väggarna en stor frihet. Den friheten är både skrämmande och lockande.

Jobbet på flyget innebär logistik, kommunikation, samordning mellan olika funktioner, säkerhetsrutiner och inte minst omhändertagande och bemötande av patienterna. Det gäller att kunna läsa av hela människan, inte bara det som står i journalen utan även humöret och stämningen som personen befinner sig i just där och då. Är personen flygrädd? Är hen på väg till en högre eller lägre medicinsk nivå? Är hen glad eller ledsen? Utifrån den typen av frågeställningar kan man lägga upp sitt arbete för att möta patienten på bästa möjliga sätt.