NYHETER 2021-05-14

Servicecenter öppnar på Skellefteå lasarett

Från och med måndag den 17 maj ser rutinerna lite annorlunda ut för många patienter som har bokat tid på Skellefteå lasarett. Då invigs ett servicecenter med en central reception i lasarettets centralhall. För patienter till berörda mottagningar innebär det att anmälan och betalning sker i servicecenter i stället för på mottagningen. ”Vi gör det här för att förenkla vårdbesöket. Det ska bli lättare att navigera rätt på lasarettet”, säger Joel Backman, avdelningschef bemanningsservice/patientservice.

Joel Backman, avdelningschef bemanningsservice/patientservice, står intill ett nybyggt servicecenter på Skellefteå lasarett. Foto: Per Strömbro/Region Västerbotten

Servicecenter är en utveckling av det arbete som inleddes på lasarettet för cirka två år sedan och som fokuserar på ett bättre mottagande av besökare med entrévärdar, patienttransport och informationsdisk. Nu samlas alla dessa funktioner i en nybyggd lokal i lasarettets centralhall och förstärks dessutom med inchecknings- och betaldisk för följande mottagningar.

  • barnmottagningen
  • öron-näsa-hals-mottagningen
  • lab
  • medicinmottagningen
  • hudmottagningen
  • hörcentralen (v 21)
  • logopeden (v 21)

– De är först ut. Det är frivilligt för mottagningarna att ansluta sig och fler kommer att göra det framåt hösten, säger Joel Backman som ser många fördelar med ett servicecenter.

– För patienterna blir det enklare. Det är ofta svårt att hitta rätt på lasarettet men nu kan vi bättre hjälpa till för att guida rätt. Genom att bemanna upp i disken undviker vi också flaskhalsar som riskera att uppstå i enskilda väntrum på mottagningarna. Vårt mål är att patienterna snabbt ska få hjälp, säger Joel Backman.

Ytterligare fördelar är att värdefull lokalyta kan frigöras och att de medicinska sekreterarna ute på mottagningarna kan ägna mer tid åt sekreteraruppgifter.

– Vi hoppas att det ska bli en arbetsmiljöförbättring, säger Joel Backman.

Digital incheckning populärt

Sedan tidigare finns servicecenter på Norrlands universitetssjukhus och Lycksele lasarett. Utvärderingar visar att det uppskattas av både medarbetare och patienter. På universitetssjukhuset visar siffror även att den digitala incheckningen, där patienter själv anmäler sig via sin mobiltelefon, blir alltmer populär.

– På tio månader har användningen av digital incheckning gått upp till 20 procent. Det är en snabb utveckling. I framtiden hoppas vi även kunna erbjuda digitala betalningsalternativ för att slippa pappersfakturor, men även e-frikort, säger Joel Backman.

Tillbaka till nyhetslistan