NYHETER 2021-11-18

Ny utställning på Galleri Alva: ”Jag balanserar”

Med naturen och mytologin som inspirationskälla vill konstnären Ina Palm gestalta alternativ till det materiella i samhället. Hennes utställning ”Jag balanserar” visas på Galleri Alva mellan den 19 november – 15 december och invigs med vernissage på fredag 19 november kl. 12.00

Ett mytiskt landskap, förgänglighet, ett ensamt träd som sakta vrider sig runt sin axel och ett förvirrat självporträtt. Med naturen och mytologin som inspirationskälla bearbetar Ina Palm i sin konst, frågor om individens plats i universum och livets kretslopp. 

– Jag vill gestalta alternativ till det materiella i samhället, säger Ina Palm. Jag jobbar utifrån rummet och bygger stora skulpturer som är lätta, och små skulpturer som är tunga. Här tillåter jag mig att vara fri i ett experimenterande med olika tekniker. För att förtydliga ett tillstånd eller exempelvis tid, bygger jag ibland in rörelse och/eller ljud. Mekaniken redovisas och får bli en del av konstverket. Jag gillar kraftfulla och gärna lite brutala färger och är noga i val av material, det kan handla om allt från siden till betong. I mina bilder lägger jag ett skikt av mönster med inspiration från ryska ikoner. 

Tid: 19 november – 15 december 2021
Vernissage: fredag 19 november kl 12.00
Plats: Galleri Alva, Norrlands universitetssjukhus, byggnad 1D
Öppettider: måndag-torsdag 10-16 fredag 10-14


Om konstnären

Ina Palm är född och uppvuxen i Stockholm. Hon är sedan 1984 bosatt i Härnösand.

Utbildning
1978-82 Konstfackskolan

Separatutställningar
2001 Härnösands konsthall
2002 Konstens Hus i Luleå
2002 Ahlbergshallen i Östersund
2019 Härnösands konsthall
Samlingsutställningar
2000 och tidigare: Kulturhuset i Stockholm, Liljevalchs vårsalong, Sundsvalls museum, Rådhuset i Örnsköldsvik, Synvinkeln i Skellefteå, Västerbottens museum, Konstmuseet i Gävle
2008 Rostrum i Malmö
2019 Mittsalongen
2020 Härnösands konsthall
2020 Dusty New Fairground med Norra Orienten på Mariebergs sågverksområde
2021 Ahlbergshallen, Östersund

Representerad
Region Västernorrland och Region Jämtland, Region Stockholm och Härnösands kommun

Stipendium
Härnösands kulturstipendium
2002-03 Tvåårigt statligt arbetsstipendium, Bildkonstnärsfonden
2018 Göran Dahlbergs stipendium 

Under åren har Ina Palm även haft arbeten med lite annan karaktär. Hon har arbetat en del på Västernorrlands museum som curator och med konserveringsarbeten, främst av föremål från medeltida kyrkor. För museets räkning gjorde hon också webbsidan ”Samer i Västernorrland”. 
Ina Palm var med och startade konsttidningen ”Volym”.
I samarbete med Härnösands stift och Domkyrkoförsamlingen har hon arbetat med konstnärlig och rumslig gestaltning i gudstjänstsammanhang.

www.inapalm.se
www.norraorienten.com

Om Galleri Alva
Alva kultur, ett centrum för kultur i vården, på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Inrättandet av ett kultur i vården-centrum innebär att en fysisk mötesplats för olika kulturarrangemang finns tillgängligt för patienter, anhöriga och anställda inom landstinget och ger möjlighet till miljöombyte och rekreation. Alva kultur samordnar, uppmuntrar till och arrangerar olika former av kulturupplevelser och aktiviteter inom de tre sjukhusen och arbetar även med kultur i arbetslivet riktat direkt till personal inom landstinget.
Mer om Alva kultur

 

För mer information
Peter Lundström
Utställningsansvarig, Galleri Alva
070-598 94 36
jarl.peter.lundstrom@gmail.com

Tillbaka till nyhetslistan