Aktuellt läge i Västerbotten vecka 38

Stephan Stenmark är smittskyddsläkare i Region Västerbotten och ger en aktuell bild av läget i Västerbotten med anledning av covid-19.

Det här sägs i filmen

Hej! Jag heter Stephan Stenmark och arbetar som smittskyddsläkare i Region Västerbotten. Aktuellt läge just nu är att vi har 901 personer med konstaterad smitta av covid- 19 sedan början på mars. Vi har inga patienter som vårdas på våra sjukhus.

Idag filmar vi på en skola. I veckan så öppnade vi upp för inregistrering egentest även utan BankID och det ger möjlighet för fler vuxna och fler ungdomar att testa sig.

Just nu testar vi fler än någonsin i Västerbotten, och det är jättebra, men vi måste också komma ihåg att man måste ha symtom för att testa sig. Rekommendationen är så och det också för att all testkapacitet ska räcka till för att de som har symtom ska kunna få ta ett test.

Den senaste veckan har vi sett exempel på att det kan bli en snabb smittspridning om man umgås tillsammans och inte kan hålla den fysiska distansen. Och det här, som vi brukar kalla ett kluster av smitta, det motverkar vi genom att vara hemma när vi är sjuka, hålla den fysiska distansen och vara noga med handhygienen.

Det här kan vi göra tillsammans. Det är vi tillsammans, du och jag, som bestämmer hur mycket smittade det kommer att vara i Västerbotten i höst.

Tack för att du hjälper till!