NYHETER 2025-11-14

Vilda kocken i unikt samarbete med Region Västerbotten

Region Västerbotten satsar för att få fler att ta till sig de nationella kostråden för en bättre hälsa. I samarbete med kocken Erik Brännström, mer känd som Vilda kocken, lanseras en serie kortfilmer i fem delar som på ett inspirerande och lekfullt sätt vill väcka intresset för att äta mer hälsosamt och hållbart. – Jag ser fram emot utmaningen! Att jag ges möjlighet att lyfta det jag älskar mest, matlagning och naturen i en satsning på västerbottningarnas välmående känns såklart jättebra, säger Erik Brännström.

Erik Brännström
Erik "Vilda kocken" Brännström. Foto: Daniel Marklund Foto: Daniel Marklund

I våras presenterade Livsmedelsverket nya kostråd för vuxna, med syftet att stärka folkhälsan, miljön och landets beredskap. Ohälsosamma matvanor är, efter tobaksbruk, den största riskfaktorn för ohälsa i Sverige. Om alla vuxna följde de nya rekommendationerna skulle över 100 000 fall av cancer samt hjärt- och kärlsjukdomar kunna förebyggas varje år. Dessutom bidrar råden till en minskad klimatpåverkan, främst genom att vi äter mindre kött och lägger större vikt vid växtbaserad mat.

– Det är en utmaning att få fler att följa kostråden, eftersom mat väcker starka känslor och berör både traditioner och identitet. Många uppfattar råden som begränsande snarare än inspirerande, men det vill vi ändra på genom att berätta om det på ett nytt sätt, säger Cecilia Brännström, utvecklingsledare vid Folkhälsoenheten på Region Västerbotten.

Vild kock ska inspirera till sundare matvanor

Erik Brännström är en prisbelönt kock från Skellefteå med en passion för vilt, naturens råvaror och kreativ matlagning. Han har spridit sitt uttryck i TV-program, kokböcker och matlagningskurser. Med sig har han erfarenhet från arbete på Michelinrestauranger runt om i världen.

Nästa steg blir att laga mat ute i det västerbottniska landskapet för att inspirera fler länsbor att välja hälsosamma och hållbara kostalternativ.

– Jag har hunnit med mycket, men just det här är nytt för mig. Det känns spännande att ta sig an utmaningen! Jag har själv fått tänka om kring min egen matlagning och insett att även små förändringar gör skillnad både för min egen hälsa och för miljön, säger Erik Brännström.

Erik, som är starkt förknippad med kött och vilt, tror att det här kan bli en ögonöppnare för många.

– Alla som känner mig vet ju att jag är en riktig köttgubbe. Just därför tror jag att fler kan ta efter när de ser att en sådan som jag hittat sätt att dra ner på det utan att tumma på smaken!

Från idag och under resterande delen av november kommer Erik Brännström att sätta fokus på fullkorn, mejeriprodukter, baljväxter, fett och kött, allt utifrån de nya kostråden, kombinerat med matlagning och friluftsliv. Kortfilmerna kommer publiceras på regionens digitala plattformar.

– Genom samarbetet med Erik hoppas vi nå nya grupper och visa att hälsosammare matvanor varken behöver vara smaklösa eller begränsande. Förebyggande arbete med kost och rörelse minskar hälsoskillnader och är mer kostnadseffektivt än att bara behandla sjukdomar, säger Cecilia Brännström.

Här kan du se första delen med fokus på mejeriprodukter!

Tillbaka till nyhetslistan