Stipendiater 2024

Kulturstipendierna är avsedda att stödja och uppmuntra konstnärligt utvecklingsarbete inom kulturella områden som bildkonst, litteratur, musik, teater, dans, film, konsthantverk, design, berättande och andra likvärdiga områden. Stipendierna delas ut till sökande som är verksamma i Västerbottens län.

Region Västerbotten fördelade stipendier inom tre kulturområden: musik, litteratur och samisk slöjd. Region Västerbotten fördelade även ett bildkonststipendium samt ett hedersstipendium i form av en gåva.

  • Kulturstipendiet inom musik uppgick till 75 000 kronor fördelat på en stipendiat.
  • Kulturstipendiet inom litteratur uppgick till 75 000 kronor fördelat på en stipendiat.
  • Kulturstipendiet inom samisk slöjd uppgick till 75 000 kronor fördelat på en stipendiat.
  • Bildkonststipendiet uppgick till 150 000 kronor.

Kulturstipendierna och bildkonststipendiet ska ha karaktären av arbets-, rese- eller studiestipendium. Vid fördelning av stipendierna eftersträvas en jämn fördelning över tid vad gäller aspekter som kön, ålder, etnicitet och geografisk fördelning över länet.

Kulturstipendierna och bildkonststipendiet är inte avsedda för studier vid grundläggande utbildning eller högskoleutbildning.

 

Kulturstipendiater 2024

 

Bildkonst

Mia Rogersdotter Gran, född 1987

Konstnären Mia Rogersdotter Gran tilldelas Region Västerbottens bildkonststipendium 2024. Hon tilldelas stipendiet för sin starka konstproduktion med ett nära fokus på norra Sverige.

Rogersdotter Gran har fotografiet som bas och naturen som återkommande objekt och studieområde. Flera av hennes konstnärliga projekt äger rum i naturen i Västerbotten och andra delar av norra Sverige. Rogersdotter Grans projekt pågår under längre perioder där intresset för plats och geografiska områden får stå i centrum. Idén om vad natur är och kanske kan vara är centrala begrepp i arbetet. Hon utforskar olika sätt att arbeta inom skilda fält för att kunna ta sig an samtida begrepp om hur natur, landskap och identitet kan tolkas.

Rogersdotter Gran beskriver själv sitt fält som ”experimentellt dokumentärt”. Fröet till de flesta projekt startar som en idé till en publikation. Som konstnär öppnar hon upp sin process för oss betraktare - källor, spår och efterforskningar inkluderas ofta i den färdiga presentationen i utställningsrummet.

Musik

Anna Levander, född 1992

Anna Levander är framför allt känd från duon Dolce, men hon är också etablerad som kompositör och textförfattare under eget namn. Med ett tidlöst sound och en unik röst skapar hon ett eget uttryck, med avstamp i samtiden och den västerbottniska vardagen.

Hennes research och vilja att levandegöra musiken i både natur och stad visar på ett starkt engagemang för ett genuint skapande. Anna Levander har tilldelats stipendiet för att kunna komponera ny musik inspirerad av traditionella folk- och bruksvisor kombinerat med moderna elektroniska inslag. Ambitionen är att skapa ett soundtrack som fångar och förmedlar både det historiska och nutida Västerbotten.

Litteratur

Kurt Levlin, född 1961

Kurt Levlin debuterade för drygt tjugo år sedan och hans författarskap spänner över flera genrer. I den senaste diktsamlingen som kretsar kring en brors död, skapar Levlin med sitt språkliga och formmässiga gehör en drabbande dikt. Författaren befinner sig i stark utveckling och sätter ord på allmänmänskliga företeelser.

Kurt Levlin hittar från Österbotten in i en västerbottnisk ton som doftar och minns.

Med hög konstnärlig kvalitet är Kurt Levlin en angelägen röst som tilldelas Region Västerbottens stipendium i litteratur för sitt mångsidiga författarskap och diktande.

Samisk Slöjd

Ingemar Israelsson, född 1950

Ingemar Israelsson har under många år utmärkt sig som en central och framstående utövare inom duedtie. Genom sitt konstnärliga arbete har han inte bara bevarat traditionerna inom samiskt hantverk, utan även vidareutvecklat dem och förmedlat dem till nya generationer.

Hans skicklighet har uppnått en hög nivå av professionalism, vilket bekräftas av hans deltagande i ett brett spektrum av utställningar, både nationellt och internationellt.

Genom sitt arbete har Ingemar bidragit till att sprida kunskap om samisk kultur och duedtie, inte bara genom sina alster utan även genom sina insatser som kursledare och föreläsare. Det visar på en stor passion för att främja det samiska hantverket och kulturen. Hans arbete representerar en viktig del av Västerbottens kulturarv och är samtidigt en levande kraft och inspiratör för kommande generationer.

För hans mångåriga hängivelse till duedtie, hans förmåga att förmedla samisk kultur till både den lokala och globala publik, samt hans konstnärliga och pedagogiska insatser, förtjänar Ingemar Israelsson att tilldelas Region Västerbottens kulturstipendium 2024.

Hedersstipendium

Mikkel Jakobsson

Mikkel Jakobsson började som bilmekaniker men omskolade sig till arkeolog och museiman vid Umeå universitet. I sin roll som samisk antikvarie har han byggt upp och delat den samiska kulturhistorien, ett kulturarv som tyvärr sällan finns bevarat.

Mikkel Jakobsson har i sitt arbete skapat ett ovärderligt kontaktnät och därmed satt Lycksele och Sápmi på den globala kulturarvskartan. En av många insatser är arbetet med det omfattande återförandet och åter begravningen av samiska kvarlevor från Historiska museet i Stockholm. Kvarlevorna hade tagits vid utgrävningar på Gammplatsen somrarna 1950–51 men återbördades till sin viloplats den 9 augusti 2019.

Mikkel Jakobsson har varit ordförande i kulturföreningen Pharos som ligger bakom Lycksele motorvecka men också Lycksele sameförening och riksorganisationen Same Ätnam. Tack vare Mikkel Jakobssons mångåriga insats är samisk kulturhistoria och arkeologi centrala kompetenser inom Lycksele skogs- och samemuseum till nytta och nöje för museets alla besökare.

 

Länk till pressmeddelande