NYHETER 2021-02-04

Sydney byttes ut mot ett äventyr i norr

Läkarstudenten Elna Söderholm hade storslagna planer på att åka till Sydney för att skriva sitt examensarbete men omständigheter förde henne till Storuman, vilket blev en positiv vändning. Att bedriva studier vid Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman (GMC) blev en intressant och lärorik tid säger Elna.

Elna på toppen av Laxfjället i Storumans kommun.
Elna på toppen av Laxfjället i Storumans kommun. Foto: Privat

Elna Söderholm studerar på läkarprogrammet vid Linköpings universitet och har gjort sitt examensarbete vid Glesbygdsmedicinskt centrum (GMC) i Storuman. Från början var tanken att hon och en kompis skulle åka till Sydney, men på grund av spridningen av covid-19 togs beslutet att alla skulle göra sitt arbete i Sverige.

– För att göra min termin till ett äventyr ändå och göra det bästa möjliga av situationen kom jag på att ett arbete högt upp i Sverige hade varit roligt, säger Elna.

Ett examensarbete i norra Sverige skulle även ge henne möjligheten att upptäcka den norrländska naturen mer, något hon länge velat göra. Hennes pappa kände till att det forskades en del om glesbygdsmedicin vilket hon tyckte lät spännande.

– Efter lite Google-sökningar hittade jag GMC och kontaktade Anette Edin-Liljegren med min förfrågan om de hade möjlighet att inkludera och handleda mig i ett lämpligt projekt. Även om Sydney hade varit väldigt roligt också så lyckades jag vända besvikelsen och såg fram emot en rolig, men annorlunda, termin i Storuman säger Elna.

Speciella förutsättningar

Elna är själv uppväxt på landet och brinner därför lite extra för landsbygden och att arbeta för att det ska vara jämlikt gällande rättigheter och trygghet att bo på landet likväl som i städer. På GMC fick Elna en inblick i vad glesbygdsmedicin handlar om, vilka speciella förutsättningar som finns i glesbygden och hur man arbetar för att glesbygdsperspektivet ska inkluderas när hälso- och sjukvården utvecklas.

–  Innan jag började arbeta med detta projekt hade jag ingen aning om vad en sjukstuga var och jag hade nog inte ens funderat på vilka problem och svårigheter som finns med att bedriva en god vård på glesbygden, säger Elna

Elna berättar vidare att det varit roligt att se hur många olika människor med olika kompetenser och utbildningar som arbetar på GMC och tillsammans arbetar för att utveckla och förbättra glesbygdsmedicin.

Spännande variation

Att arbeta som läkare i glesbygden tycker Elna skulle vara väldigt spännande. Hon tror att det är ett roligt arbete med stor bredd, variation och utmaningar inom kunskap och praktiska lösningar. När Elna får frågan om hon i framtiden kan tänka sig att arbeta som läkare i glesbygden tvekar hon inte.

– Ja det skulle jag absolut! Jag är sedan tidigare inne på att eventuellt specialisera mig inom allmänmedicin och tycker att glesbygdsmedicin är väldigt spännande och känns som ett roligt och varierande arbete, men samtidigt ett utmanande arbete som kräver en bred kunskap säger Elna.

Fakta: Elnas examensarbete har ingått som en del av Botnia Atlantica-projektet SOS 1.0 – Simuleringsstödd optimering av servicekedjor inom specialist-, primär- och hemsjukvård, där hon tittat närmare på bemanningssituationen i vårdkedjan. Hon har kartlagt två likartade vårdkedjor i Sverige och Finland genom att studera vilka yrkeskategorier som ingår i ortopedkedjan. Hon har undersökt hur många dessa är till antalet samt vilka huvudsakliga arbetsuppgifter som tillfaller varje enskild yrkeskategori i de två länderna.

Om Elna Söderholm

Kommer från: Karlskrona
Bor nu: Kalmar
Gör: Studerar vid läkarprogrammet vid Linköpings universitet, studieort Kalmar

Tillbaka till nyhetslistan