NYHETER 2019-05-28

Mona prisas för sin forskning

Mona Olofsson är den biomedicinska analytikern som fick det första fyslabjobbet på Skellefteå lasarett 1975. Hon har sedan 2001 tillsammans med professor Kurt Boman arbetat med att ständigt utveckla och arbeta i forskningsprojekt som andas framtidens vård. 2015 disputerade hon inom sitt forskningsområde hjärtsvikt och har nu tilldelats Mona Schlyters kliniska pris.

– Forskning och statistik är så trevligt! Jag har alltid tyckt om förändring och utveckling och känner verkligen att jag trivs på jobbet. Det är nästan alltid kul här, säger en glad Mona Olofsson.

Mona Olofsson har varit med och utvecklat en robotarm för ultraljudsundersökningar av hjärtpatienter på distans med efterföljande kardiologkonsultation. Målet har hela tiden varit att förbättra livskvaliteten för patienter med hjärtsvikt och utveckla ett arbetssätt för att effektivisera vården när det gäller både restid och resurser. Arbetssättet har fått namnet Cardista och utförs mellan Skellefteå och Storuman.

– Utvecklingen har varit helt fantastisk att vara med om. Vi provade en mängd olika tekniska lösningar innan robotarmen blev vad den är idag, berättar Mona Olofsson.

Vid en undersökning så sitter Mona i Skellefteå vid en dataskärm som fylls av fem rutor, tre för kameran, en för proben och en för videoutrustningen för att kunna se, höra och prata med patienten och sjukvårdspersonalen i Storuman. Hon styr en joystick vid sitt tangentbord som kontrollerar robotens rörelser på patientens bröstkorg. 

– Det är svårt att hitta nackdelar med detta arbetssätt. Även miljöpåverkan är ju fantastisk då man inte behöver resa långa sträckor för korta vårdbesök, berättar Mona.

Utvecklingen av Cardista-projektet

– Vi började utveckla robotarmen 2001. Konceptet utvecklades snabbt och via en robotfirma, Mobile Robotics i Skellefteå, lyckades vi förfina en industrirobot under åren, säger Mona Olofsson.

Undersökningar med Cardista-konceptet som gjorts under åren visar på en effektivare och snabbare vård för patienten från första tillfället då de söker vård till att behandlingen är avslutad. En annan fördel är att patienten får vara på sin egen hälsocentral, med sin vanliga vårdpersonal.

– Det har varit fantastiskt att jobba i detta projekt under dessa 18 år – speciellt då man märker att det gör skillnad, berättar Mona.

Mona Schlyters kliniska pris

Den 11 april fick Mona Olofsson pris för sin forskning på 2019 års prisutdelning på det kardiovaskulära vårmötet i Göteborg. Hon firades med både check och blommor och fick hålla en presentation om Cardista-konceptet inför deltagarna.

– Det kändes jätteroligt! Jag skulle kunna prata en hel dag om detta. Jag brinner verkligen för denna forskning och jag och Kurt Boman kommer inte ge upp förrän det finns ute permanent i vårdverksamheterna, säger Mona.

Många bollar i luften

Forskningsenheten på Skellefteå lasarett bedriver projekt inom medicinsk forskning och omvårdnadsforskning.

Mona arbetar med flera av dessa forskningsarbeten och jobbar både med kliniska studier, hjärtviktsstudier och i forskningsprojekt som gynnar skelleftebor specifikt, som exempelvis skelleftesjukan.

– Jag tycker om människor och jag tycker om att jobba med människor. Det är roligt att kunna hjälpa och det är spännande att jobba med förändring och utveckling. Jag har än idag aldrig känt att jag gruvar mig för att gå till jobbet på måndagsmorgon. Jag tycker det är så trevligt, man lär sig massor och utvecklas, avslutar Mona.

Tillbaka till nyhetslistan