NYHETER 2019-05-15

Länets första certifierade kontinensmottagning finns i Skellefteå

Vi pratar för lite om kiss och bajs, även inom vården. På Kvinnokliniken vid Skellefteå lasarett vill man ändra på det. Nu har den utsetts till länets första certifierade kontinensmottagning.

Jenny Norrgren, uroterapeut vid Kvinnokliniken i Skellefteå, tar emot ett diplom av Malin Dankel, ordförande i patientföreningen Sinoba. Foto: Per Strömbro

Kvinnokliniken är den tionde inrättningen i landet att tilldels certifikatet. Den 13 maj fick uroterapeuten Jenny Norrgren ta emot diplom och blommor av Malin Dankel, ordförande för patientföreningen Sinoba som sedan 14 år verkar för kunskap om urininkontinens och blåsproblem.

– Det känns jätteroligt! Förhoppningsvis leder det till att vi lyfter uroterapin och får fler kvinnor att prata om inkontinensbesvär. Kiss och bajs är fortfarande tabu vilket är konstigt med tanke på att det är någonting vi gör varje dag, säger Jenny Norrgren.

Vanligt att unga drabbas

Hon lägger 40 procent av sin arbetstid som uroterapeut men säger att hon utan vidare skulle kunna göra två heltidstjänster för att möta behoven.
Enligt Sinoba har drygt 800 000 personer i Sverige någon form av urinläckage eller andra blåsproblem. Flera av dem är äldre men det är också vanligt att yngre drabbas. En undersökning visar att 22 procent av nyblivna mammor ett år efter förlossningen har besvär.

– Många av dem söker inte vård, så ett av våra syften är att visa att vård finns, säger Malin Dankel.

Okunskap inom vården

Men det är inte bara allmänheten som behöver upplysas. En minst lika viktig grupp är vårdpersonalen som ofta tar emot den här typen av patienter utan att själva ha kunskaper om vilken hjälp det finns att få eller vart patienten ska vända sig. Därför har Kvinnokliniken tagit fram ett vårdprogram där personal på hälsocentralerna, som alltid har den första kontakten med patienten, enkelt kan se vad som ska göras innan en eventuell remiss till Kvinnokliniken blir aktuell.

– Alldeles för ofta får patienter i sin kontakt med vården höra att ”lite får man räkna med” och hänvisas till inkontinensskydd. Men det behöver inte vara så, säger Jenny Norrgren och tillägger att det finns bra och förebyggande knep som alla kvinnor borde ta till sig:

– Vi behöver aktivt träna upp vår bäckenbotten. Mycket kan förebyggas med hjälp av en stark bäckenbotten. Men den behöver tränas aktivt och regelbundet

Tillbaka till nyhetslistan