NYHETER 2019-01-08

Monica äger 500 vackra broscher

Hon har samlat på broscher från hälso- och sjukvården i tio år och har nu 500, från 1800-talet och fram till i dag. – Jag har alltid tyckt att broscherna är så vackra, säger Monica Enebrink, sjuksköterska vid kirurgmottagningen på Lycksele lasarett och nybliven pensionär.

Monica Enebrink
Monica Enebrink visar upp sitt sällsynta brosch från 1877. Foto: Jan Alfredsson

Strax till höger inne på kirurgmottagningen i Lycksele står ett vitt skåp med glasdörrar, fyllt med allehanda medicinska instrument från Lycksele lasarett, den ena mer antik än den andra. Patienter, personal och besökare stannar gärna upp en stund för att titta på och läsa om det historiska innehållet.

Samlat i tio år

I skåpet ryms också en ansenlig mängd broscher, de flesta i silver, från olika sjuksköterskeutbildningar runt om i landet. Där finns också ett antal undersköterske- och assistentbroscher.

– I skåpet har jag mina dubbletter, säger Monica Enebrink och berättar att hon hemma har över 500 broscher efter drygt tio års idogt samlande.

Brosch från 1877

Med hjälp av personliga kontakter runt om i landet och auktionssajten Tradera är samlingen nu imponerande stor.

– Rariteten är en brosch från Uppsala 1877 av silversmeden Johan Olof Zetterström till ”Föreningen för frivillig vård af sårade och sjuke i fält”, berättar hon.

Priser har gått upp

På den egna arbetsblusen sitter broschen från sjuksköterskeutbildningen i Uppsala väl synlig. Där tog hon sin examen 1977 och 13 år senare hamnade Monica Enebrink i Lycksele. Sedan 2008 har hon arbetat på kirurgmottagningen. I december gick hon i pension, men kommer säkert att hoppa in och jobba extra.

– Men bara när jag själv vill, säger hon och ler.

Vill utöka samlingen

Samlandet av broscher kommer hon att fortsätta med, även om det blir svårare och svårare att få tag på nygamla bröstsmycken.

– Det går inte att köpa broscher från andra utbildningar, man måste själv ha gått där för få göra det. Och sedan har priserna på auktionssajter gått upp, det är stor skillnad i dag mot för tio år sedan.

För att utöka samlingen funderar Monica Enebrink på att börja byta sina dubbletter och hon hoppas att folk hör av sig om de har broscher hemma som de inte vill behålla.

– En del kanske kan tänka sig att sälja sin mor- eller farmors gamla brosch.

Tillbaka till nyhetslistan