Nyheter

28 mar 2024

Texter & tankar - samtal vid Alva kultur i april och maj

Gillar du att läsa? Letar du i litteraturen för att kanske hitta tröst eller för att finna förståelse? Då är ”Texter & tankar” vid Alva kultur i Umeå något för dig. Här läser vi och samtalar om det vi läst och upplever.

27 mar 2024

Sammanfattning från hälso- och sjukvårdsnämnden den 27 mars

Vid dagens sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnden föreslog man bland annat till regionstyrelsen att de ska godkänna en investering för 2024 av en så kallad Focused Ultra Sound-utrustning. Det är den senaste behandlingstekniken inom Deep Brain Stimulation-området. Nämnden godkände också den elfte utlysningen av Region Västerbottens spjutspetsmedel för åren 2025–2027. Det omfattar spjutspetsmedel till 15 spjutspetsprojekt som tilldelas 1 miljon kronor vardera per år, under treårsperioden.

27 mar 2024

Fantasifull kampanj vill stärka barns tandhälsa

Tandhälsan bland barn och ungdomar i Västerbotten står inför stora utmaningar enligt siffror från Socialstyrelsen. Folktandvården i Region Västerbotten försöker vända den negativa trenden genom att bland annat arrangera den fantasifulla tävlingen "Tandhajpen" för elever i årskurs fyra.

25 mar 2024

Vårens vaccination viktig – även om man vaccinerade sig inför vintern

Vårens vaccinationer mot covid-19 är i full gång. För att behålla skyddet fram till hösten är det viktigt att de som rekommenderas en dos i vår tar den. Det gäller även om man vaccinerade sig inför vintersäsongen.

21 mar 2024

Städrobotar stärker upp på Lycksele lasarett och Norrlands universitetssjukhus

Region Västerbotten har fått två nya medarbetare. Två städrobotar åker numera runt på Lycksele lasarett och Norrlands universitetssjukhus.

21 mar 2024

Regio Stars Västerbotten 2024

Regio Stars Västerbotten är ett initiativ av Region Västerbotten, inspirerat av Europeiska kommissionens tävling Regio Stars, i syfte att uppmärksamma nytänkande regionala utvecklingsprojekt i Västerbotten med finansiering av regionala utvecklingsmedel eller EU-fonder.

20 mar 2024

Möt läkaren som flydde och pendlar 11 mil om dagen – ”Bra stämning i ”Robban”

Ignace Nzotungwanayo tvingades fly inbördeskriget i Burundi och hamnade i Västerbotten av alla ställen. Här fick han börja om rejält på sin utbildningsväg till läkare och efter totalt 18 år av studier blev han allmänspecialist i april förra året. Trots att han har bor med familjen i Umeå vill Ignace pendla 11 mil om dagen för att komma till jobbet på Robertsfors hälsocentral. – Jag vill jobba kvar i ”Robban”. Jag trivs här, säger Ignace Nzotungwanayo.

18 mar 2024

Save the date! Inspiration och information för nya projekt

Kom och delta på en halvdag med inspiration och information för nya projekt till ett grönare och mer klimatsmart Västerbotten

14 mar 2024

DBS ger hopp när läkemedel inte hjälper

Genom DBS, deep brain stimulation eller djup hjärnstimulering, kan personer som har vissa rörelsesjukdomar få symtomlindring i de fall där läkemedel inte hjälper. På Norrlands universitetssjukhus är man världsledande på området.

12 mar 2024

Nu öppnar bokningen för vårens vaccination

Från och med idag den 12 mars kan alla som rekommenderas att vaccinera sig mot covid-19 i vår boka en tid. Vaccinationerna inleds tisdag den 19 mars.

07 mar 2024

Region Västerbotten avvecklar stabsläget

Region Västerbotten har befunnit sig i stabsläge under nästan en vecka, efter att en leverantör drabbats av en cyberattack. Driftstörningarna är nu lösta, och regionen avvecklar därför stabsläget.

07 mar 2024

Region Västerbotten stärker samverkan med civilsamhället

Region Västerbotten och föreningen Samforma har tecknat en avsiktsförklaring för att stärka sin samverkan för den regionala utvecklingen i Västerbotten. – Civilsamhället är en otroligt viktig kraft i Västerbotten. Tillsammans kan vi nu jobba mer strategiskt för att utveckla vårt län till en ännu mer hållbar plats där vi har de bästa förutsättningarna för ett bra liv, säger Patrik Sällström, regional utvecklingsdirektör.

04 mar 2024

Region Västerbotten i stabsläge på grund av it-problem hos leverantör

Fredag den 1 mars aktiverade Region Västerbotten regional särskild sjukvårdsledning efter att en leverantör av förbrukningsvaror drabbats av en cyberattack.

04 mar 2024

Häng med in på nyrenoverade förlossningen i Lycksele

I mitten av februari öppnade förlossningsavdelningen i Lycksele igen efter att ha varit stängd i drygt ett år på grund av personalbrist. Under tiden har det hänt en massa spännande saker. Personalen i Lycksele har fått nyrenoverade lokaler och har tillsammans jobbat med olika utvecklingsfrågor och att införa nya arbetssätt i verksamheten. Häng med på en digital rundtur tillsammans med specialistundersköterskan Anna Söderqvist och barnmorskan Hedvig Persson.