NYHETER 2024-06-04

Vårdförbundet går ut i strejk i Region Västerbotten

Vårdförbundets konflikt innebär en omfattande påverkan på hälso- och sjukvården i Region Västerbotten. En fördjupad analys visar tydligt att sjukvårdens resurser kommer behöva koncentreras till akuta operationer och behandlingar för att undvika fara för liv och hälsa.

Sedan Vårdförbundet varslade om stridsåtgärder har ett omfattande förberedelsearbete gjorts inom Region Västerbotten för att minimera konsekvenserna för patienterna. Det gäller bland annat förändrad arbetstidsförläggning, att lägga om jour och beredskap till ordinarie arbetstid, se över planeringen av verksamheten och när och hur arbete måste utföras.  

– Vården är en komplex verksamhet där alla delar behöver fungera för att vi ska kunna erbjuda en säker hälso- och sjukvård. Strejken påverkar olika delar i vårdkedjan där allt hänger ihop från diagnostik till behandling. Att det skulle gå så här långt är frustrerade. Vi hoppas att Vårdförbundet kommer till förhandlingsbordet snart, säger Elisabeth Karlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten. 

Råd till västerbottningarna: Sök vård som vanligt 

Region Västerbotten vill påminna om att invånare ska söka vård som vanligt. Du som har ett inbokat besök i vården, tandvården eller har en planerad operation, ska utgå från att det blir av. Du kommer kontaktas om besöket ställs in. 

  • Besök webbplatsen 1177.se. Där får du kvalitetssäkrade råd om vad du kan göra själv för att lindra dina besvär och när du ska söka vård.    
  • Kontakta din hälsocentral genom att ringa eller logga in på 1177.se.     
  • Chatta med en sjuksköterska via 1177 direkt. Chatten är öppen dagtid på vardagar och helger men du kan starta ditt ärende när som helst och få anpassade råd. Om det behövs kan du chatta med en läkare eller få hjälp att komma vidare i vården. Ladda ner appen 1177 direkt Västerbotten.    
  • Ring telefonnummer 1177 för att få råd av en sjuksköterska när du är sjuk. Öppet dygnet runt.  

Har du besvär som inte kan vänta ska du aldrig tveka att ta kontakt med vården. Om det är fara för livet, ring 112.

Aktuell information om hur du ska söka vård under strejken finns på 1177.se

Tillbaka till nyhetslistan