NYHETER 2021-11-19

Digitala läkare på distans

De båda läkarna Angelique Robert i Lund och Michael Roslin i Flen är digitalt uppkopplade mot sjukstugorna i Malå och Sorsele samt särskilda boenden och hemsjukvård på tre andra orter i södra Lappland.

Angelique R
Angelique Robert är sedan oktober uppkopplad på distans mot Sorsele sjukstuga. Foto: Privat

 

 

Läkarbristen har under ett antal år varit en realitet vid många av Region Västerbottens sjukstugor och hälsocentraler. Dyra hyrläkare på vakanta fasta tjänster har både gjort att kostnaderna skjutit i höjden samt att det varit svårt att upprätthålla tillgängligheten.

– Vi har länge haft svårt att få tag på läkare. I till exempel Malå är vi helt beroende av hyrläkare sedan den siste fast anställde läkaren försvann 2016, säger verksamhetschef Dan Thorn.

Alternativa lösningar

För att komma till rätta med problemet har sjukstugorna i Malå och Sorsele sedan en tid tillbaka tittat på alternativa lösningar. Med stöd och teknisk assistans från projektet Västerbotten utan gränser, en modell för digital nära vård och hållbar kompetensförsörjning, har man nu anställt digitala läkare på sjukstugorna.

– Men vi bedriver akutverksamhet och måste därför alltid ha en läkare på plats. Eftersom det i dag är svårt att få tag på hyrläkare är en digital lösning ett komplement. Många av en läkares arbetsuppgifter kan lösas utan att personen är på plats, säger Dan Thorn.

Angelique Robert arbetar sedan oktober på distans mot Sorsele sjukstuga. Hon har mångårig erfarenhet som allmänläkare, både i hemlandet Nederländerna, Spanien och de senaste åren i Västra Götalandsregionen och Region Skåne.

Intressant distansarbete

Det senaste året har hon dagligen rest nästan åtta mil mellan hemmet i Lund och jobbet vid en palliativ avdelning i Kristianstad och sökte något som inte skulle innebära så mycket pendling.

– Jag läste en artikel i Läkartidningen om Västerbotten utan gränser och eftersom jag har rötter kvar i norra Spanien så verkade projektet intressant. Och så dök det upp att Sorsele sökte en läkare på distans kopplad till projektet, säger Angelique Robert.

Att jobba halvtid på distans och samtidigt ha kvar en halvtid i Kristianstad, passar henne utmärkt. Hon inledde sin nya tjänst med att tillbringa en vecka i Sorsele i början av oktober, för att få en uppfattning av samhället i södra Lappland och sjukstugan.

– Det var jättebra och viktigt att träffa personalen som jobbar där och få en bild av hur sjukstugan fungerar, både med läkare på plats och på distans, säger Angelique Robert.

En acceptabel lösning

Den första tiden har hon satt sig in i regionens alla tekniska plattformar och mest arbetat med administrativa uppgifter som receptförskrivning, remisshantering och konsultation till sjuksköterskor som till exempel har diabetesansvar.

– Men med hjälp av plattformen Visiba Care ska vi inom kort börja med digitala vårdbesök i hemmen, där patienterna använder en app i sin telefon eller kopplar upp sig via dator, förklarar Dan Thorn.

Nu väntar en sex månaders provanställning för Angelique Robert så att både hon och arbetsgivaren får möjlighet att testa hur den digitala lösningen fungerar. Den är inte bara ny för henne utan också för sjukstugans personal.

– Det är klart att de valt en läkare på plats om de hade kunnat välja, men jag hoppas att det här ändå kan kännas som det näst bästa och en acceptabel lösning. Många patienter som har långt till sjukstugan är nog också glada över att de kan få en del av vården på distans, säger Angelique Robert.

Digitala ronder

Under försommaren övergick ett tidigare projekt med digitala vårdmöten vid Malå sjukstuga till en tillsvidareanställning där Michael Roslin, från sitt hem strax utanför Flen, genomför digitala ronder på särskilda boenden och i hemsjukvården.

Michael Roslin
Michael Roslin i sitt hem i Flen.

Sjukstugan, som åtagit sig att utföra dessa arbetsuppgifter, har under åren haft många olika hyrläkare, vilket framförallt påverkat personerna vid de särskilda boendena negativt.

Med den digitala lösningen träffar Michael Roslin, specialist i geriatrik med lång erfarenhet av palliativ vård, nu regelbundet cirka 200 patienter i Malå, Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Saxnäs.

– Sjuksköterskorna bär med sig en dator eller surfplatta och går hem till patienten vid de särskilda boendena och inom hemsjukvården gör vi ibland hembesök i ganska så avlägsna byar, säger Michael Roslin.

Nära samarbete

I somras besökte han, tillsammans med Dan Thorn, de orter där han har sina patienter. En viktig resa för honom inför det fortsatta arbetet.

– I Sörmland där jag bor finns det tre ganska stora sjukhus inom 45 minuters bilväg och det var nyttigt för mig att se de stora avstånden i södra Lappland, säger Michael Roslin.

Han träffade också personalen vid sjukstugorna, med vilka han har ett nära samarbete.

– Som läkare på distans är det viktigt att känna sina begränsningar, till exempel att inte bedöma det som inte går att bedöma digitalt, förklarar Michael Roslin.

– Därför är jag glad att det finns doktorer på plats. Om det är något som behöver klämmas och kännas på ringer jag till dem och så rycker de ut.

Underlättar rekrytering

De digitala lösningarna som Malå och Sorsele använder sig av i dag är inte bara något som avlastar vården och ger en ökad trygghet och tillgänglighet för patienterna. Verksamhetschef Dan Thorn hoppas också att läkare på distans kan göra det lättare att få tag på nya läkare på plats.

– En ensam läkare kan lätt bli överhopad av allt som rör sig kring till exempel försäkringsmedicin och intygsärenden. Men att inte behöva skriva 15 recept varje dag utan ha en kollega som kan sköta det, samt att det finns någon att bolla frågor med, kan underlätta rekryteringen.

Tillbaka till nyhetslistan