NYHETER 2024-01-23

Anders är specialist efter 13 års studier – ”Jag vill jobba i Ursviken”

Av läkarna inom primärvården i Skellefteå och Norsjö har endast 22 procent av varit fast anställda. Patienterna i Ursviken har inte haft någon fast läkarkontakt på heltid under två och ett halvt år. Men nu är Anders Sundström färdigutbildad specialistläkare i allmänmedicin efter ungefär 13 års studier. Han vill jobba på Ursvikens hälsocentral och vara med på resan att bygga framtidens primärvård. – Jag upplever att jag kan styra över hur jag vill arbeta här. Jag gillar också att lära känna mina patienter över tid, säger Anders Sundström.

Anders Sundström bjöd kollegorna på tårta för att fira. Foto: Daniel Marklund
Anders Sundström bjöd kollegorna på tårta för att fira. Foto: Daniel Marklund

Anders Sundström från Ursviken i Skellefteå har alltid varit intresserad av biologi och förutsättningarna för läkare på arbetsmarknaden tilltalade honom.

–Jag har alltid funderat på att bli läkare och på gymnasiet trillade polletten ner och jag bestämde mig, säger Anders Sundström.

Direkt efter att studenten 2010 hoppade Anders på läkarutbildningen i Umeå där han studerade fem och ett halvt år på helfart utan uppehåll.

– Man gick till skolan, pluggade lite hemma och la sig tidigt. Sen började en ny dag. Det var mycket fokus på studierna.

Hyllar Skellefteå lasarett

Efter examen vikarierade han på Ersboda hälsocentral innan flyttlasset gick tillbaka till Skellefteå 2017 för att påbörja allmäntjänstgöring (AT) på Skellefteå lasarett.

– Det var en bra tid där man fick gemenskap med andra. Lasarettet här är lagom stort och du får mycket variation i arbetet. Sen fanns även en vilja på klinikerna att AT-läkarna skulle ha det bra.

Läs om att Skellefteå lasarett utsågs till sjätte bästa AT -sjukhuset för andra gången. (LÄNK)

Ångrade sig och köpte hus

När Anders var klar med sin AT-tjänstgöring 2018 påbörjade han specialisttjänstgöring (ST) i Umeå.

– Men jag ångrade mig och ville flyttade tillbaka. Jag ville jobba på Ursvikens hälsocentral och det gick att lösa. Sen var det var billigare att köpa hus här också, säger Anders och skrattar.

Räddades kvar av erfarne kollegan

Anders handledare slutade under den pågående ST-perioden. Det innebar att han hade behövt fortsätta sin ST någon nånstans då det inte fanns någon annan som kunde handleda. Då ställde pensionerade allmänläkaren Mats Gustavsson upp, som tidigare jobbat i Ursviken, och handledde Anders.

– Han har gedigen erfarenhet och stort kunnande på området. Det är ovärderligt att ha en sån handledare.

Anders tillsammans med sin erfarne handledare Mats Gustavsson.
Anders Sundström tillsammans med sin erfarne handledare Mats Gustavsson. Foto: Linnea Lindh

I november blev han färdig specialistläkare efter ungefär 13 års studier. På Ursvikens hälsocentral firade Anders tillsammans med sina kollegor genom att bjuda på tårta.

– Det känns ju coolt. Sen blir man ju som aldrig färdig i det här yrket.

 

Anders omgiven av firande sina kollegor på Ursvikens hälsocentral. Foto: Daniel Marklund
Anders Sundström omgiven av firande sina kollegor på Ursvikens hälsocentral. Foto: Daniel Marklund

Jobbar med mamma

Anders Sundström ingår i äldreteamet på hälsocentralen där även hans mamma Katrin Sundström finns med som äldresköterska. Hon gläds med att sonen nu är färdigutbildad.

– Det känns jätteroligt. Han har varit målmedveten. Han har en sån vilja att när han har bestämt sig för något så genomför han det, säger Kristin Sundström.

Anders Sundström tillsammans med sin mamma och kollega Katrin Sundström. Foto: Linnea Lindh
Anders Sundström tillsammans med sin mamma och kollega Katrin Sundström. Foto: Linnea Lindh

En trygghet för boende i området

Katrin Sundström beskriver betydelsen av att ha allmänläkare på plats på heltid i Ursviken efter två och ett halvt års frånvaro.

– Att ha en områdesläkare skapar en trygghet för människorna som bor i området som är helt ovärderlig. Jag hoppas att fler vill jobba så, säger Katrin Sundström.

Slutligen fick Anders svara på frågan hur är det att jobba med mamma.

– Det går så bra så, säger Anders Sundström och skrattar.

Text: Daniel Marklund

Tillbaka till nyhetslistan