NYHETER 2024-01-09

Följ med på tidigt ultraljud — "Bästa svartvita filmerna jag har sett"

Nyligen började Region Västerbotten erbjuda ett tidigt ultraljud för alla gravida i länet. Karin Gagner och Anton Lundmark i Skellefteå är två blivande föräldrar som fick komma när barnet bara var tretton veckor gammalt. – Vi tycker det är helt fantastiskt. Det finns ju såklart en oro så det är en ofantlig lättnad, säger Karin Gagner om att få möjlighet att göra tidigt ultraljud.I videon får du följa med Karin och Anton på tidigt ultraljud.


I videon får du följa med Karin och Anton på tidigt ultraljud. Foto: Daniel Marklund

Karin Gagner, ursprungligen från Härnösand och Anton Lundmark från Skellefteå väntar barn tillsammans. De är båda förstagångsföräldrar och när de fick nyheten var barnet bara cirka fyra veckor gammalt.

– Det var skräckblandad förtjusning, men vi blev superglada såklart, säger blivande mamman Karin Gagner.

Ultraljud redan i vecka 13–15

Möjligheten att göra tidigt ultraljud har erbjudits hos många andra regioner i Sverige. Men från den 28 november erbjuds alla gravida i Västerbotten ett tidigt ultraljud. Det innebär att blivande föräldrar får komma på ultraljudsundersökning redan i graviditetsvecka 13–15. Tidigare har gravida i regel behövt vänta till det så kallade rutinultraljudet som genomförs först i graviditetsvecka 19-20.

– Det är jobbigt när det upptäcks på rutinultraljudet att allt inte står rätt till, då har halva graviditeten passerat. Vi vill också upptäcka tvillingar så tidigt som möjligt, säger barnmorskan Maria Wikström.

Hade vänt sig privat annars

Tidigare har det främst varit gravida över 35 år som erbjudits tidigt ultraljud. Det har också varit möjligt att vända sig till privata kliniker.

– Det är ju förstås en oro så det känns jätteskönt att vi får möjlighet att göra det. Annars hade vi nog vänt oss till en privatklinik, säger Karin Gagner.

Alla vitala delar finns på plats

Några delar av ultraljudsundersökningen går inte att genomföra i vecka 13–15. Bland annat undersökning av lilla hjärnan och mer ingående hjärtgranskning. För de som vill veta om det är en pojke eller flicka går det heller inte att säkerställa barnets kön. Men alla vitala delar finns redan nu och på det stora hela går det få en bra uppfattning om barnets hälsotillstånd.

– Om det skulle vara någon större avvikelse så hittas det betydligt tidigare i graviditeten. Vilket också underlättar processen för föräldrar, säger Maria Wikström.

– Det kan ju dröja ett tag innan man själv kan känna att man faktiskt är gravid. Så det är ju skönt att veta innan magen kommer och allt sånt, säger Karin Gagner.

– Vi tycker det är helt fantastiskt. Att man får komma och se att det är någonting där, att det får bli en sanning, säger blivande pappan Anton Lundmark.

I videon ovan får du följa med Karin och Anton när de fick komma på tidigt ultraljud.

Video och text: Daniel Marklund

Tillbaka till nyhetslistan