NYHETER 2024-04-11

Sista chansen att vaccinera sig i vår

Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 är snart avklarad, men än finns det tid att vaccinera sig. De som rekommenderas vaccin har möjlighet att vaccinera sig till och med den sista april.

Region Västerbotten har vaccinerat mot covid-19 sedan mitten av mars, men snart avslutas vårens vaccination.

– I vår har Folkhälsomyndigheten valt att koncentrera vaccinationerna och det är bara möjligt att vaccinera sig till och med den 30 april. De som hör till någon av de grupper som rekommenderas vaccin i vår behöver alltså passa på innan dess, säger Dan Thorn, vaccinationssamordnare i Region Västerbotten.

Vårens dos rekommenderas till alla som fyller 80 år i år eller är äldre och till personer som är 65 år eller äldre och har dagliga omsorgsinsatser. Dagliga omsorgsinsatser kan vara exempelvis hemtjänst eller att man bor på ett särskilt boende för äldre.

Skydd vid tidig smittspridning

Vaccination minskar risken för allvarlig sjukdom i covid-19. Just nu är smittspridningen låg i Västerbottens län, men vårens vaccination ger också ett gott skydd för en eventuell tidig smittspridning i höst.

– Covid-19 är fortfarande ett relativt nytt virus och vi vet inte när en ökad smittspridning kommer igen. Förra hösten fick vi en tidigare smittspridning än vad vi väntat oss och då hade vi inte hunnit börja vaccinera inför vintersäsongen, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

De som hör till grupper som rekommenderas en dos i vår har en ökad risk att bli allvarligt sjuka i covid-19. Övriga har fortfarande ett bra skydd.

– Vi vet att skyddet från vaccinet avtar snabbare bland äldre och att de som har dagliga omsorgsinsatser har en ökad risk att bli allvarligt sjuka jämfört med jämnåriga utan omsorgsbehov. Därför är det väldigt viktigt att dessa grupper fyller på sitt skydd utifall det skulle bli en smittspridning i sommar eller i början av hösten, säger Maria Marklund.

Finns tider kvar

Vaccinationerna sker på Vaccinationscentrum på Anderstorg i Skellefteå samt på länets hälsocentraler och sjukstugor. Tider som går att boka själv genom webbplatsen 1177.se samt tider för drop in finns att se på vaccinationsbokning.regionvasterbotten.se. Det går också att boka tid genom att ringa till en hälsocentral eller sjukstuga.

– Det finns fortfarande tider att boka runtom i länet, så än är det inte för sent. På ett fåtal orter kan det även finnas drop in, säger Dan Thorn.

Läs mer

Vaccination mot covid-19 (1177.se)

Tillbaka till nyhetslistan