NYHETER 2023-05-10

Värdefull tandvård i Filippinerna

I mars tillbringade Erica Larsson två veckor i byskolor i Filippinerna för att ge barn tandvård med organisationen Tandläkare utan gränser. – Med enkel utrustning kunde vi minska risken att skolbarnen får tandvärk, säger hon.

Erica L
Skolbarnen låg på skolbänkar, med huvudet i tandläkarens knä eller satt på vanliga stolar när undersökning och behandling genomfördes Foto: Privat

 

 

 

Ända sedan tandläkarutbildningen 2018 hade Erica Larsson velat åka iväg som volontär med organisationen Tandläkare utan gränser.

– Direkt efter utbildningen kände jag att jag ville ha mer erfarenhet, sedan var det andra saker som kom i vägen, berättar hon.

Byskolor var målet

Men efter fyra år som tandläkare inom folktandvården var det dags. Trots att hon var mitt inne i en vidareutbildning gjorde hon slag i saken, tog två veckors semester och åkte. Erica Larsson fick själv stå för resa, logi och transporter inom landet betalades av Santiagostiftelsen i samarbete med Tandläkare utan gränser.

– Jag kom fram till att det egentligen aldrig passar annars och att det säkert aldrig skulle passa bättre längre fram, säger Erica Larsson.

Resans mål var sex byskolor i närheten av den lilla hamnstaden Palompon på ön Leyte i Filippinerna. Den ideella organisationen Tandläkare utan gränser arbetar för att främja oral hälsa i länder där tandvården är eftersatt och bedriver i samarbete med Santiagostiftelsen tandvård vid skolorna. Ett team med tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister åker till området kring Palompon två gånger om året, ett projekt som var vilande under pandemin.

Erica i bussen

Gratis tandborstar

Erica Larsson och resten av teamet besökte sex grundskolor, där det huvudsakliga arbetet var att bedriva förebyggande tandvård och i viss mån också enklare fyllningar.

– Tandläkare utan gränser delar ut tandborste och tandkräm gratis till alla barn och har ett kontrakt med kommunen och skolorna att det ska vara lärarledd tandborstning varje dag. Och eftersom de flesta barn aldrig har träffat en tandläkare är profylax viktig och vi ville nöta in oral hälsa hos dem, berättar Erica Larsson.

Enkel utrustning

Barnen på skolorna undersöktes på plats av de sex tandläkarna, det gjordes en enkel men grundläggande kontroll av tänderna. En snabb behandlingsplan sattes upp och de bedömde vad som kunde göras med den utrustning de hade tillgång till.

– Vi hade inga borrar, men hade fått med oss enklare instrument för att till exempel kunna ta bort tandsten eller gröpa ur en tand med karies med så kallad handexcavering, som vi sedan fyllde med ett temporärt material, berättar Erica Larsson.

Skolbarnen låg på skolbänkar, med huvudet i tandläkarens knä eller satt på vanliga stolar när undersökning och behandling genomfördes, där bedövning och bedövningssalva fanns tillgänglig.

Barnen och föräldrarna hade möjlighet att tacka nej till behandling om de inte ville. Alla barn hade föräldrarnas medgivande om att få behandling i skolan.

– Tanken var att barnen varken skulle ha ont eller vara rädda, och det viktigaste var att hålla det friska friskt.

Värdefullt för andra

Nu är Erica Larsson tillbaka på arbetet vid enheten för protetik vid Tandläkarhögskolan i Umeå. När hon visar bilderna från Palompon i sin mobil och berättar om de nära mötena med barnen på skolorna, blir hon rörd av minnet.

– Vi fick alla en överdos av tacksamhet från barnen och jag kände att det jag gjorde var värdefullt för andra, säger hon. Vi har det så bra här i Sverige och är priviligierade med gratis utbildning och genom Tandläkare utan gränser fick jag en möjlighet att ge något tillbaka.

– Även om det är en droppe i havet kunde vi i alla fall hjälpa några små individer i behov av vård.

Fakta: Förutom i Filippinerna bedriver Tandläkare utan gränser grundläggande tandvård också i Zimbabwe, Tanzania, Burkina Faso och Etiopien.

 

Tillbaka till nyhetslistan