NYHETER 2021-03-02

Vill öka kunskapen om efterbehandling av covidpatienter

Allt fler patienter som drabbats av covid-infektionens efterdyningar uppsöker vård, på alla nivåer. Men i många fall ställer sig hälso- och sjukvården frågande till hur denna nya patientgrupp ska behandlas och rehabiliteras. Nu hoppas en lokal arbetsgrupp i Västerbotten kunna sprida de kunskaper och erfarenheter som faktiskt finns med hjälp av en ny webbinarieserie. På torsdag 4 mars är det premiär.

 
 Karin Wadell är ordförande i Uppföljning av covid-19, en lokal arbetsgrupp som bildats i det nationella systemet för kunskapsstyrning i hälso- och sjukvård. Den består av en grupp representanter från olika professioner, specialiteter och vårdnivåer i hela länet, eftersom det rör sig om en bred patientgrupp.

 
– Det finns mycket som fortfarande är oklart kring behandling och rehabilitering av dessa patienter. Men en del saker vet vi och vi lär oss mer hela tiden. Det måste vi ta in och arbeta utifrån. En av de viktigaste uppgifterna för vår arbetsgrupp är att sprida den kompetens som faktiskt finns, säger Karin Wadell.

Sju tillfällen planerade

Hon pekar på att det finns väldigt bra kompetens i Västerbotten, men att det lätt kan uppstå en osäkerhet om vem som ska göra vad och när, kopplat till en patientgrupp som inte funnits tidigare.

– Därför tittar vi brett och tänker på kompetensutveckling i ett bredare perspektiv, säger Karin Wadell som i dagsläget har förberett sju tillfällen med program som spänner från ventilatorbehandling och respiration på IVA till försäkringsmedicinska frågor. Fler tillkommer.

– Dels kommer vi att lära av bland annat Region Stockholm och Region Skåne som kommit längre i de här frågorna både vad gäller organisation, olika flöden, utvärdering och rehabilitering. Det känns enormt värdefullt att ta lärdom av deras erfarenheter av vad som funkar och vad som inte gör det. 

– Men vi kommer även presentera den erfarenhet som finns i länet av rehabilitering av covidpatienter. Information från en pågående studie som Infektionskliniken på NUS kommer också att presenteras, säger Karin Wadell.  

Även för kommunal personal

Hon anser att alla som har någonting att göra med människor som drabbats av covid, eller som kommer att träffa på dem i någon verksamhet som de är inne i, kan ha nytta av de här kunskaperna. 

– Det gäller även den kommunala vårdkedjan, säger Karin Wadell som hoppas på ett levande samtal och ett gott utbyte under webbinarierna. 

– Vi måsta dela med oss av den kunskap och erfarenhet vi har till våra kollegor i regionen och tänka gränslöst.

Lunchsändningar via Teams

Webbinarierna sänds live via Teams varje torsdag klockan 12.10–12.50 men finns även tillgängliga i efterhand på här på regionens webbplats för kunskapsstyrning. Första tillfället blir nu på torsdag och kretsar kring erfarenheter från IVA och Medicincentrum på universitetssjukhuset.

– Jag ser fram emot att få komma igång med vårt arbete. Efterfrågan på information är stor och många står frågande om hur man ska göra med de här patienterna. Då är det jätteviktigt att vi sprider de kunskaper vi faktiskt har, lokalt och nationellt, men även internationellt. Det finns absolut ett behov av kunskap. 

Program

Nedan ser du aktuellt program för webbinariesändningarna. Det uppdateras löpande. 

4/3 Introduktion LAG Uppföljning efter Covid-19/Erfarenheter från IVA och Speva på NUS
Karin Wadell, ordförande LAG Uppföljning efter Covid-19, Ritva Kiiski-Berggren, överläkare An/Op/IVA, Maria Sehlin, Med dr, sjukgymnast An/Op/IVA,Thomas Sandström, professor i lungmedicin
Följ webbinariet via denna länk!

11/3 Varför är andningen viktig? Före, under och efter sjukdom
Karin Wadell, fysioterapeut på Medicincentrum
Länk till webbinariet kommer inom kort

18/3 Erfarenheter från Infektion, NUS och resultat från CoVUm-studien
Johan Normark, överläkare Infektion, NUS, PI för CoVUm-studien
Länk till webbinariet kommer inom kort

1/4 Uppföljning efter svår Covid-19 med intensivvård, preliminära resultat från Skåne
Gisela Lilja, Med Dr, Chefsarbetsterapeut, Region Skåne
Länk till webbinariet kommer inom kort

8/4 Ventilatorbehandling och respiration på IVA
Medverkande: Matthias Schien, Specialistläkare An/Op/Iva
Länk till webbinariet kommer inom kort

15/4 Erfarenheter av Uppföljningsmottagning Covid-19, Karolinska sjukhuset, Solna
Medverkande: Judith Bruchfeldt, Docent, Infektionsläkare, Malin Nygren-Bonnier, Docent, Sjukgymnast, Michael Runold, Lungläkare, specialist, ansvariga för Infektionsstudien och Hälsoprofessionsstudien, Karolinska institutet
Länk till webbinariet kommer inom kort

22/4 Sjukskrivningar och förändringar i socialförsäkringen med anledning av Covid-19
Medverkande: Marine Sturesson, PhD, Arbetsterapeut, Processledare försäkringsmedicin, Region Västerbotten.
Länk till webbinariet kommer inom kort

Tillbaka till nyhetslistan