NYHETER 2024-04-10

Fantasifull kampanj vill stärka barns tandhälsa

Tandhälsan bland barn och ungdomar i Västerbotten står inför stora utmaningar enligt siffror från Socialstyrelsen. Folktandvården i Region Västerbotten försöker vända den negativa trenden genom att bland annat arrangera den fantasifulla tävlingen "Tandhajpen" för elever i årskurs fyra.

Johanna Bergström och Karin Sunnegårdh-Grönberg.
Tandhajpen-arrangörerna Johanna Bergström, legitimerad tandhygienist och Karin Sunnegårdh-Grönberg, tandvårdsstrateg vid Folktandvården Västerbotten. Foto: Malin Emilsson Nilsson
Tandhälsan bland barn och ungdomar i Västerbotten följer inte samma goda utveckling som i resten av Sverige enligt siffror från Socialstyrelsen. I syfte att förbättra situationen arrangerar Folktandvården i Region Västerbotten den fantasifulla tävlingen "Tandhajpen" för tredje året i rad som ett led i att lära barn vikten av god tandhälsa. Tävlingen riktar sig till elever och klasser i årskurs fyra i länet, och är en av många hälsofrämjande insatser mot barn och ungdomar som Folktandvården Västerbotten gör, och hela tiden utvecklar.
 
– Ett av målen med Tandhajpen är att få barn i nio- till tioårsåldern att lära sig om tandhälsa. Genom samarbete och kreativitet med kompisar, hoppas vi att barnen ska uppmuntras att tänka på tandvårdens betydelse på ett annorlunda och engagerande sätt, berättar Karin Sunnegårdh-Grönberg, tandvårdsstrateg och initiativtagare till tävlingen.
 
Tävlingsuppdraget går ut på att beskriva varför tänder har betydelse för hälsa, överlevnad och välbefinnande för ett djur eller en människa och kan gestaltas på valfritt sätt. De två tidigare åren lämnades många kreativa bidrag in – allt ifrån spel, teckningar, sång och videor till en jättetand i papier-maché.
 

Vill väcka intresse och inspirera

En av höjdpunkterna i Tandhajpen är att en klass har chans att vinna ett kostnadsfritt besök på Lycksele Djurpark. Tanken är även att väcka ett intresse för tandhälsa genom att koppla samman människors och djurs välbefinnande och överlevnad.
 
– Tandhälsa är inte bara viktigt för våra tänder, utan har en stor påverkan på vår generella hälsa och välmående. Genom Tandhajpen vill vi inspirera barnen att lära sig mer om tandvård, samtidigt som vinnarna får en rolig och lärorik upplevelse på djurparken, säger Karin Sunnegårdh-Grönberg.
 
– Vi hoppas och tror att våra olika initiativ ger resultat och att vi inom en snar framtid ser en förbättrad tandhälsa bland barn och ungdomar i Västerbotten, tillägger Johanna Bergström, legitimerad tandhygienist.

 

Tillbaka till nyhetslistan