NYHETER 2022-01-04

Nu kan alla vuxna få en påfyllnadsdos!

Från och med i dag erbjuds alla i Region Västerbotten som är 18 eller äldre en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19.

Nu kan alla som är 18 år eller äldre få en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19. Foto: Klas Sjöberg

– Det känns jättebra! Region Västerbotten har Sveriges högsta vaccinationstäckning för första och andra dosen, och jag hoppas att lika många kommer att ta påfyllnadsdosen, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare i Region Västerbotten.

För att den som är under 65 år ska kunna erbjudas påfyllnadsdosen måste det vid vaccinationstillfället ha gått minst sex månader sedan andra dosen. För personer som är 65 år eller äldre ska det ha gått minst fem månader. Exempelvis kan en person som är under 65 år och som fick sin andra dos den 20 juli få påfyllnadsdosen tidigast den 20 januari.

– Alla som är 18 år eller äldre är inte aktuella för att få påfyllnadsdosen än, men många kommer ha möjlighet att boka en tid inför att det har gått rätt tid mellan doserna. Vi försöker ha ute bokningsbara tider för ungefär fem veckor framåt, säger Ronny Lestander.

Den som är osäker på när den fick sin andra dos kan se det på sitt vaccinationskort eller i sitt covidbevis från E-hälsomyndigheten. Det går även att se genom att logga in i journalen på webbplatsen 1177.se.

– Om du kommer till vaccinationstillfället utan att det gått rätt tid mellan doserna kommer du att skickas hem. Det är en tydlig gräns och inget som vi tummar på, säger Ronny Lestander.

Boka en tid

Vaccinationen sker på valfri hälsocentral eller på en central vaccinationsmottagning. För att avlasta primärvården rekommenderas de som bor i Skellefteå eller Umeå med omnejd att boka tid på någon av de centrala vaccinationsmottagningarna.

Alla som kan rekommenderas att boka tid genom att logga in på webbplatsen 1177.se. Den som inte har möjlighet att göra det kan ringa till en hälsocentral. De kan också boka tid hos de centrala vaccinationsmottagningarna. Det förekommer även vissa alternativ med drop in.

Det går inte att ringa 1177 Vårdguiden på telefon för att boka eller avboka en tid för vaccination.

Viktigt vid vaccination

  • Ta med legitimation, vaccinationskort och en ifylld hälsodeklaration.
  • Kom inte till mottagningen med symtom på förkylning. Boka i stället om tiden.
  • Kom tidigast tio minuter före bokad tid för att undvika trängsel. Håll avstånd till andra som väntar.
  • Använd munskydd i samband med vaccinationen.
  • Ha gärna kortärmat eller kläder som är lätta att ta av för att enkelt få sprutan i överarmen.
Tillbaka till nyhetslistan