NYHETER 2022-01-21

Nya förhållningsregler och prioriterad testning i Västerbottens län

Länets rekommendationer för prioritering av testning har uppdaterats idag. Från och med idag gäller även Folkhälsomyndighetens nya förhållningsregler. De gäller oavsett om man tidigare fått andra förhållningsregler från smittspårarna. Det finns särskilda rutiner som gäller för vård- och omsorgspersonal.

Under torsdagen presenterade Folkhälsomyndigheten nya förhållningsregler för när man ska stanna hemma när man själv eller någon man bor med har symtom på covid-19. De har även uppdaterat rekommendationerna om vilka som ska provta sig och när.

Rekommendationerna gäller från och med idag för allmänheten i Västerbottens län. De gäller oavsett om man testat positivt tidigare och då fick andra förhållningsregler.

Särskilda rutiner gäller för vård- och omsorgspersonal. De kommer att publiceras på vårdhygiens sida om covid-19 på regionvasterbotten.se.

Möjliggör snabbare återgång till arbete

Personer med symtom ska vara hemma i minst fem dagar från insjuknandet och ha känt sig återställd i två dagar innan återgång i arbete och skola.

De nya förhållningsreglerna innebär bland annat att tiden för att stanna hemma från arbete och skola när någon man bor med är sjuk kortas till fem dagar, räknat från att personen fick symtom.

Personer som fått en påfyllnadsdos, som har haft covid-19 under de senaste tre månaderna eller som har en viss nyckelfunktion inom samhällsviktig verksamhet kan undantas från reglerna om att stanna hemma från arbete efter samråd med sin chef. De måste fortfarande följa regeln om att avstå från fritidsaktiviteter och kontakt med andra personer utanför hushållet. De ska även arbeta hemifrån om de kan.

– De här uppdateringarna är välkomnade, eftersom det möjliggör att samhället kan rulla på bättre och att exempelvis yrkeskategorier som måste arbeta på plats kan vara kvar i arbete i större utsträckning, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare.

Nya rekommendationer för provtagning

Rekommendationerna om vilka som ska provta sig förändras. Endast de som har symtom och som inte kan arbeta eller studera hemifrån ska provta sig. Vård- och omsorgspersonal har även andra rekommendationer än allmänheten för provtagning.

– Provtagningskapaciteten i Region Västerbotten har varit högt belastad de senaste veckorna. Förhoppningsvis leder de nya tillfälliga rekommendationerna för provtagning till att de som är i störst behov får möjlighet att testa sig, säger Therese Thunberg.

Den som testar positivt med ett snabbtest ska betrakta sig själv som smittad och behöver inte lämna ett PCR-test.

– Vi har en hög smittspridning i länet och om man har symtom kan man i princip räkna med att det är covid-19. Vi har inte nått toppen av smittspridningen än. Se till att boka tid för påfyllnadsdosen så snart det är din tur, även om du har haft covid-19. Då boostar du immunförsvaret ytterligare och får även bättre skydd mot omikron, säger Therese Thunberg.

Tillbaka till nyhetslistan