NYHETER 2023-09-18

Regionen säljer begagnade möbler under hållbarhetsveckan

Vecka 38 är det SEE hållbarhetsvecka i länet. I samband med det ordnar Region Västerbotten en försäljning av begagnade möbler, husgeråd och textilier i Umeå. Målet är att minska påverkan på klimatet genom att förlänga livslängden på det som inte längre passar i verksamheten.

Skylt där det står Elsa Bolins gränd 6.
Begagnade kontorsmöbler, husgeråd, förvaringsmöbler, textilier, lampor, sittmöbler och mycket mer kan du fynda den 23 september. Foto: Linn Johansson

 

Behovet av vilka möbler som regionens verksamheter behöver förändras över tid. Många möbler som byts ut sparas och lagas i regionens möbelförråd så att någon annan verksamhet kan återbruka dessa.

Men det finns vissa krav på hygien och funktion som inte alla möbler lever upp till. Istället för att kasta bort dessa vill regionen se om allmänheten är intresserad av att köpa och återbruka dessa.

– Vi har som mål att använda resurser mer effektivt och minska påverkan på miljön. Att förlänga livslängden på de möbler vi köpt in genom att de kan leva vidare hemma hos någon annan är ett steg i rätt riktning. Det här blir ett första test för att se hur intresset är, säger Karin Modig som är miljösamordnare i Region Västerbotten.

Möjlighet att fynda

Målet med försäljningen är inte att gå med vinst utan att gynna återbruk, därför kommer det att vara bra priser. Pengarna går främst till personalkostnader och blir det pengar över kommer de att användas för att finansiera fler liknande återbruksinsatser.

– Vi har fyllt flera rum med begagnade kontorsmöbler, husgeråd, förvaringsmöbler, textilier, lampor, sittmöbler, med mera. Det ska bli jätteroligt att se om det här är ett vinnande koncept, säger Oskar Näslund som är logistiker och projektledare i Region Västerbotten.

Projekt för att öka återbruk

Initiativet är en del i ett projekt som handlar om möbelhantering i regionen med målet att öka återbruket.

– Det känns bra att vi försöker hitta nya sätt som bidrar till en mer hållbar resursanvändning. Jag hoppas att många kommer och fyndar, säger Karin Modig.

Information om försäljningsdagen

Datum och tid: Lördag den 23 september klockan 10–15.

Plats: Elsa Bolins gränd 6, Norrlands universitetssjukhus, Umeå.

Betalning: Endast swish.

Transport: Åker du buss tar du linje 9 och hoppar av vid hållplats Klintvägen. Kör du bil kan du parkera på den stora parkeringen vid Köksvägen. Lastningszon finns vid entrén.

Villkor: Allt säljs i befintligt skick utan möjlighet att returnera i efterhand.

SEE hållbarhetsvecka 2023

SEE hållbarhetsvecka är ett arrangemang som hålls i Västerbottens län under vecka 38. SEE står för social, ekonomisk och ekologisk hållbar utveckling och målet är att sprida livskraftiga, kreativa och goda exempel på hållbar utveckling.

SEE hållbarhetsvecka anordnas av Region Västerbotten, Länsstyrelsen i Västerbotten, Umeå Universitet, Umeå kommun, Skellefteå kommun och Nolia AB.

Se alla aktiviteter i Västerbotten under hållbarhetsveckan

Tillbaka till nyhetslistan